arrow_drop_up arrow_drop_down

Waarom iedere leidinggevende zich zou moeten verdiepen in burnout

Help je medewerker langdurig uitval te voorkomen door je te verdiepen in wat burn-out is. Elk jaar vallen er vele medewerkers uit vanwege burn-outklachten. In de meeste gevallen ben je een medewerker voor een langere tijd kwijt.

Vraag je je weleens af wat je voor je medewerkers kunt doen om het niet zover te laten komen? Wellicht zijn er een hoop preventieve maatregelen waar je aan denkt. Maar voordat je stappen onderneemt, zou het goed zijn jezelf af te vragen: Weet ik eigenlijk wel echt wat een burn-out is? En hoe kan ik een burn-out bij mijn medewerkers herkennen?

Verdiepen in burnout

Kennis is van belang

Waarom is het goed voor jou als leidinggevende om je te verdiepen in wat een burn-out is? Een medewerker geeft het meestal niet zelf aan als hij burn-outgerelateerde klachten begint te vertonen. Hij meldt zich pas ziek als hij helemaal opgebrand is en niets meer kan. Als hij zich dan pas ziek meldt, is het al te laat. Je zult je medewerker een lange tijd kwijt zijn.

Maar als jij als leidinggevende goed weet wat een burn-out is, kun je al vroegtijdig signalen herkennen. Wanneer je vermoedt dat een medewerker overbelast raakt, zou je een persoonlijk gesprek met hem aan kunnen gaan. Dankzij jouw kennis van burn-out, kun je veel leed voorkomen en veel kosten besparen.


> Misschien vind je dit ook interessant
Vooroordelen van managers over werknemers met een burn-out

Belang van de kennis over burnout

Wat is een burn-out?

Als je je medewerkers wilt helpen, moet je je eerst verdiepen in wat een burn-out precies is. Er zijn namelijk veel verkeerde ideeën over wat een burn-out is. Sommigen denken dat burn-out slechts tussen de oren zit en anderen verwarren burn-out met depressie. Burn-out is daarentegen een psychologische term die fysieke, emotionele en mentale uitputting betekent.

Iemand met een burn-out voelt zich opgebrand en kan geen energie of motivatie meer vinden voor bezigheden die hij voorheen wel gewoon kon uitvoeren. Een burn-out wordt veroorzaakt door chronische stress. In stresssituaties maakt het lichaam de stresshormonen adrenaline en cortisol aan. Als iemand aanhoudende stress ervaart, blijft zijn lichaam deze hormonen aanmaken. Daardoor raakt hij fysiek en mentaal overbelast.


> Misschien vind je dit ook interessant
Werknemer met een burn-out. Wat kun je doen?

Wat is een burnout?

Begrijpen hoe je stress voorkomt in een team?

Bekijk de video:

Hoe herken je een burn-out bij medewerkers?

Als leidinggevende kun je verschillende signalen opvangen om een burn-out bij je medewerkers te herkennen. Een eerste kenmerk is bijvoorbeeld dat de medewerker zich vaker ziek meldt. Hij kan ook sneller geïrriteerd zijn en vaker conflicten met collega’s hebben. Of zie je een medewerker steeds harder werken en minder prestaties leveren?

Dan is er kans dat de medewerker al overbelast is en er een burn-out op de loer ligt. Andere signalen kun je opvangen door met de medewerker in gesprek te gaan. Voelt hij zich continu moe? Ervaart hij zijn werk als zinloos? Piekert hij veel over zijn werk, ook na werktijd? Dan is het tijd om in actie te komen. Je medewerker heeft hulp nodig.

Als je meer kennis hebt over burn-out, kun je vroegtijdig begeleiding inschakelen wanneer dat nodig is. Het voordeel van preventieve begeleiding is dat de medewerker nog voldoende energie heeft om samen met zijn begeleider zijn gedrag te onderzoeken en bij te sturen. Mar ook als er al klachten zijn die wijzen op en dreigende burn-out, is het verstandig om hulp in te schakelen. Zo kan langdurig uitval mogelijk voorkomen worden.

Gerelateerde artikelen

 

Milltain BV

Trainingen t.b.v. stress tijdig bespreekbaar maken

Wilt u dat uw leidinggevenden daadwerkelijk het open en eerlijke gesprek durven aangaan met de medewerkers ten aanzien van de gewenste bedrijfscultuur, gekoppeld aan de kernwaarden en een preventieve aanpak ter voorkoming van chronische stress en burn-out?

Maak kennis met de stresspreventietrainingen van Milltain:

  • Coaching en begeleiding op elk level binnen de organisatie (strategisch, leidinggevenden en medewerkers)
  • Aan de hand van een diepgaande bedrijfscheck een gericht plan van aanpak
  • Leidinggevenden ontdekken hoe om te gaan met medewerkers met burnout
  • Vitalere en fittere medewerkers waardoor een daling van het ziekteverzuim
  • Veilige omgeving met autonome medewerkers die helder communiceren.

 

Over de schrijver
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Milltain en Meulenberg Training & Coaching. Samen met mijn team van trainers geven we stresspreventie trainingen binnen organisaties. Hiermee proberen we aan de voorkant te voorkomen dat er sprake is van ziekteverzuim door stress (of erger burnout). In onze blogs delen we alle onze kennis met leidinggevenden binnen bedrijven.
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies