arrow_drop_up arrow_drop_down

Samenwerken bevorderen om verzuim te verminderen. Hoe?

Samenwerken om verzuim en stress te verminderen. Kan dat? En zo ja, hoe dan? Werken in een team kan heel veel energie geven. Als alle randvoorwaarden voor effectief samenwerken goed zijn ingevuld creëer je met een team iets extra’s, een veilige werkomgeving en een sfeer waarin je voelt dat je talenten worden gebruikt en je volledig tot je recht komt. Inspirerend, groeiend, gelukkig.

In onderstaand artikel laten we zien hoe samenwerken wel lukt, maar ook waar het vaak mis gaat en er dus stress in een team ontstaat. Het artikel is geschreven voor leidinggevenden/ HR, maar natuurlijk kan eenieder er zijn voordeel mee doen.

 

 

Voor het verlagen van verzuim hebben delen we gratis een toolkit.

Deze toolkit bevat handigheden om zelf aan de slag te gaan als leidinggevende!

Download hier de toolkit

 

Randvoorwaarden voor effectief samenwerken

Dat samenwerken lastig kan zijn, mag duidelijk zijn. Zoveel mensen, zoveel wensen wordt er vaak gezegd. Een team laten samenwerken, vraagt om kennis van ieder individu. Het leidinggeven aan een team vraagt dus om kennis van dit individu, in dit geval een teamlid.

Stel jezelf als leidinggevende daarom de volgende vragen:

 1. Waarom werkt deze medewerker voor de organisatie?
 2. Wat zijn zijn/ haar persoonlijke drijfveren?
 3. Waar ligt zijn kracht en ambitie?

Wanneer deze vragen helder zijn (dit is niet met één gesprek vast te stellen), is het goed de volgende stappen te zetten:

Vraag jezelf hiervoor af:

 1. Waarom zijn we hier?
 2. Wat is de klus die we moeten klaren?
 3. Wie ga je uit het team waarvoor inzetten?

Het effectief halen van een opdracht vraagt om het effectief inzetten van persoonlijke krachten. Zet dus als leidinggevende de juiste mensen op de juiste plek, in de juiste setting.

Overtuig teamleden ervan dat je alleen sneller gaat, maar samen verder komt. Wanneer dit niet goed gebeurt, bijvoorbeeld doordat mensen op de verkeerde plek zitten, of hun kracht niet kunnen gebruiken, ontstaat er stress.

Stress in een team herken je aan:

Lees ook over: delegeren aan werknemers

 

Team als los zand in elkaar

 

Het doel van effectief samenwerken

Het doel van teamwork is dat er samengewerkt wordt om doelen te halen. De ultieme samenwerking is dat ieder individu doet waar hij goed in is, en dat alle teamleden daarvan profiteren. Communicatie is de brug tussen alle kwaliteiten. Maar op het moment de waan van de dag belangrijker wordt dan het doel waarnaar gestreefd, wordt er niet meer samengewerkt maar ontstaan er eilandjes met individuen. De communicatie vervaagt al snel wanneer er veel ad-hoc zaken uitgevoerd moeten worden.

Er wordt dan niet meer gecommuniceerd, hoofd en bijzaken worden niet meer van elkaar gescheiden en gedachten en emoties worden niet meer met elkaar gedeeld. Gevolg? Werknemers raken achterop, gaan harder werken, onderlinge conflicten ontstaan, kritische noten worden steeds vaker geuit en als leidinggevende heb je steeds minder grip op dit proces. Het gevolg daarvan? Een hoger ziekteverzuim!

Lees ook: Duurzame inzetbaarheid

 

Wat beïnvloedt de samenwerking?

De oorzaken van stress in teams zijn legio, denk maar eens aan onderbezetting door vakantie, zwangerschapsverlof, ziekteverzuim, maar ook tegenvallende resultaten kunnen een hoop druk op teamleden leggen. Een vervelend gevolg is dat lang aanhoudende stress lijdt tot uitval van teamleden, waardoor de overige teamleden weer extra belast worden. Een negatieve cirkel die doorbroken moet worden voor ieders bestwil.

Er zijn helaas altijd externe factoren waar je geen invloed op hebt. Je hebt daar geen grip op en je zult er dus maar mee moeten dealen. Simpel? Nee echt niet, want natuurlijk werkt er in de dynamiek van een organisatie nog veel meer. Er zijn veel factoren in een organisatie die je kunt aanmerken als risicofactor voor een burn-out. Veelal onderdelen waar je als medewerker geen invloed op kan uitoefenen, denk maar aan:

 • Snelle groei of krimp
 • Reorganisatie op reorganisatie
 • Cultuur van ‘niet zeuren’, ‘aanpakken’
 • Veel en onlogische procedures en regels
 • Systemen die niet goed werken
 • Onduidelijkheid over verantwoordelijkheden

Lees ook: stress herkennen bij werknemers

 

Interne stressfactoren in een organisatie

Er zijn natuurlijk ook interne factoren waar je wel invloed op hebt. Denk maar eens aan:

 

 

Stress gestructureerd aanpakken in de organisatie?

Leer leidinggevenden, leiding te geven aan stresssituaties!

Volg de training: Stressmanagement voor leidinggevenden

 

 

Sociale verbinding tegen stress

Maar goed, als team sta je sterker dan alleen en met elkaar kunnen ‘klanken’ over processen die niet bijdragen aan het teamsucces werkt stressverlagend. Onderzoek wijst uit dat als je bij stressvolle momenten bewust mensen opzoekt, er in je lijf extra oxytocine (ook wel knuffelhormoon genoemd) wordt aangemaakt. Een stof die er voor zorgt dat je sneller herstelt van stress. Een van de andere taken van oxytocine is je cardiovasculaire systeem (hart- en bloedvaten) te beschermen tegen de effecten van stress (helpt bloedvaten te ontspannen/verwijden).

Lees ook: conflicten op de werkvloer

 

Als leidinggevende het teamgevoel vergroten

Laten we dieper ingaan op de persoonlijke krachten van werknemers. Als leidinggevende heb je mensen om je heen nodig die op sommige vlakken beter zijn dan jijzelf. (Good to great, Jim Collins). Dat betekent dat je dus ook werknemers hebt, die je behoorlijk kunnen irriteren.  Bedenk dat leidinggeven mensenwerk is. Dat je omgat met mensen die niet altijd zo zijn zoals jij. Mensen die je niet snapt of waarvan je ziet dat ze het zichzelf zo moeilijk maken. Als je als leidinggevende stress wilt verlagen in het team, is het een must om deze juiste afstand te bewaren en het overzicht te houden. Alleen dan kun je een team laten samenwerken.

Naast een kracht van een werknemer, staat daar vaak een valkuil tegenover. Vaak is dit de kracht, die overdreven wordt. Een doorzetter wordt zo al snel drammerig en een analytisch sterke medewerker al snel een pietlut.

Je loopt als leidinggevende dus al snel tegen persoonlijke factoren aan die stress in een team in de hand kunnen werken. Denk maar eens aan:

Ken hun de kwaliteiten van teamleden, hun valkuilen, hun angsten en onzekerheden, maar ook hun dromen en ambities. Start de week met een 5 minuten start-up waarbij iedereen aangeeft wat die week een uitdaging is, wat lastig is. Kijk hoe je elkaar kunt helpen hiermee. Zo bouw je aan zowel relatie als aan vertrouwen.

 

Hebben werknemers veel last van stress en wil je als leidinggende hen daarin begeleiden?

Volg dan hier de training stressmanagement voor werknemers

 

 

samenwerking team verbeteren

 

 

Samenwerking teamleden versterken

Stel je bent als leidinggevende op zoek naar praktische handvaten om stress te verlagen en de samenwerking van collega’s te vergroten. Waar doe je dan goed aan.

Hieronder omschrijven we 6 tips die je kunt toepassen:

1: Heldere kaders

Als leidinggevende faciliteer je in heldere kaders die aansluiten bij het bedrijf. Ga met elkaar in bespreking over de dingen die je moet en wilt halen als team. Werknemers kunnen zelf ook nadenken. Zorg er dan ook voor dat je ze meeneemt in dit verhaal. Wees er alert op dat dit past binnen de strategie van het bedrijf, maar wees ook creatief. Zorg dat ieder teamlid zich kan vinden in het doel en hou het doel redelijk. Hou de voortgang bij en check of iedereen in het team aangehaakt blijft.

Tip: Het is niet erg als iemand in het team even afhaakt. Het houdt het doel namelijk scherp, zolang je daar open over communiceert.

Lees ook: ontwikkelpunten voor leidinggevenden

 

2: Inzetten van talent

Ken je die taken die je graag wilt doen maar echt een hoop moeite van je vragen? Anderen doen dat ‘zo even’. Gebruik hen dan voor die taak! Je hebt zelf ongetwijfeld andere dingen die je ‘zo even’ doet. Het voordeel hiervan is: je bent sneller, beter en effectiever in het volbrengen van deze werkzaamheden, en als toetje vind je het nog leuker ook! Een veel gemaakte fout is dat veel leidinggevenden denken dat ‘wanneer ze het zelf doen het beter en sneller gaat’. De praktijk is vrijwel altijd anders.

Ben Tiggelaar: Eenieder is tot negen maal zo effectief als hij doet waar hij goed in is.

Lees ook: input gestuurd leidinggeven?

 

3: Stress en werkdruk is bespreekbaar

Het klinkt misschien raar, maar zorg dat je irritaties dezelfde dag nog uitspreekt. Begin met inzicht. Kijk wat er achter de situatie schuilgaat. Een vollediger beeld helpt je emoties onder controle te houden en je er toe aan te zetten om irritaties uit te praten. Persoonlijk heb ik achteraf af al vaak spijt gehad van mijn irritaties. Om stress in teams te voorkomen is het belangrijk dat er een goede communicatie is, waarbij ook de lastige dingen besproken kunnen worden

Lees ook: stress bespreekbaar maken

 

4: Teamwork is mensenwerk

Hoewel je in een zakelijke omgeving zit, zie je veel van je collega’s meer dan je eigen partner. Bedenk daarom dat sociaal contact bijdraagt aan een goede, en dus werkbare sfeer. Hou dus de (noodzakelijke) zakelijke overleggen in balans met de sociale interesse in teamleden. Hoe lastig of eenvoudig de opdracht ook is: een mens moet hem uitvoeren. Ieder mens heeft een grote behoefte aan waardering. Mensen die zich gewaardeerd voelen werken harder en effectiever. Mens-zijn in een team is dus cruciaal!

Lees ook: burn out signalen werknemers

 

5: Successen vieren

Als het doel gehaald is: Vier het dan! Groot, en uitgebreid. Het hele bedrijf mag weten dat jullie een topprestatie hebben geleverd! Heel vaak wordt dit vergeten. Ik zie veel teams die fantastische doelstellingen halen, naar bij het halen van de doelstelling alweer bezig zijn met de volgende. Neem de tijd voor het vieren voordat je met de volgende doelstelling bezig bent.

Lees ook: een werknemer die zich niet uit

 

6: Vitaliteit op de werkvloer aanmoedigen

Vitaliteit is cruciaal op de werkvloer. Het is echter niet het middel om stress volledig te voorkomen.

Voorbeeld: Anna werkt op een advocatenkantoor waarbij de cultuur aangeeft dat 60 uur werken per week (of meer) normaal is. Degenen die veel en hard werken worden dan ook geroemd met termen als ‘doorzetter’, ‘voorbeeld’, en een ‘hart voor de zaak’ te hebben. Er wordt een bureau ingeschakeld dat de vitaliteit bevordert. Helaas, een aantal weken na het programma van dit bureau raakt Anna burnout. Haar manager snapt er niks van: Ze hadden toch een training gevolgd? Het was nu toch wel duidelijk? 

Bovenstaand voorbeeld geeft weer dat er meer moet gebeuren dan enkel de vitaliteit vergroten. Wel kunnen we zeggen dat een grotere vitaliteit helpt om de mentale en fysieke veerkracht van medewerkers te vergroten. Dit gecombineerd met een juiste bedrijfscultuur, zal ervoor zorgen dat het ziekteverzuim verlaagt, of laag blijft.

Lees ook: werknemers gezond houden

 

 

Vitaliteit verbeteren van werknemers

Om te laten zien hoe eenvoudig het kan zijn om de stress in het team te verkleinen en de vitaliteit te vergroten kun je als leidinggevende onderstaand toepassen. Wees niet bang de tijd hiervoor vrij te maken. Bedenk dat het niet willen vrijmaken van tijd, vaak juist de crux is van de toename van stress in teams. Wees ervan overtuigd dat ontspannen medewerkers veel beter presteren dan wanneer ze gestresst zijn.

 • Ga de natuur in
 • Maak het onderwerp stress en onderlinge strubbelingen bespreekbaar
 • Stel in tweetallen de vraag ‘Hoe kan ik helpen bij het verminderen van bijvoorbeeld de werkdruk van Piet’. Gedurende de wandeling worden voor de vraag zoveel mogelijk oplossingen bedacht.
 • Na elke 5 minuten wisselt iedereen van gesprekspartner.
 • Breng na de wandeling alle oplossingen in kaart en maak een top 5 van kansrijke oplossingen.
 • Maak concrete afspraken over hoe de oplossingen verder uitgewerkt gaan worden.

 

 

Zit een team op slot en lijkt het maar niet dat de samenwerking wil verbeteren?

Onze ervaren teamcoaches zijn gespecialiseerd in het stroomlijnen van teams

Bekijk hiervoor: teamcoaching

 

 

 

stress verlagen in team

 

 

Teamgevoel versterken in de praktijk

Als leidinggevende kun je zelf veel doen aan de vitaliteit van werknemers. Kom daarom in beweging als je in je team in de gaten hebt dat er iets niet lekker zit, dat er spanning is, om welke reden dan ook. Wat hier bij kan helpen is dat je met je team dan ook echt gaat bewegen. Gebruik een deel van het teamoverleg voor een wandeling. Zowel beweging als de buitenlucht zijn bewezen effectief. Zo faciliteer je als leidinggevende een geschikt overleg.

De voordelen van het vergroten van beweging:

 • Je komt letterlijk in beweging, en je brengt makkelijker beweging in een vastgelopen situatie.
 • Bewegen is gezond, je ademhaling reguleert en je bloeddruk verlaagt.
 • Bewegen vermindert stress.
 • Beweging geeft rust, buiten lopen maakt het hoofd leeg.
 • Je ontdekt nieuwe wegen en oplossingen doordat je in een andere omgeving bent.

 

 

Verzuim verlagen, ontspannen

 

Wie zijn wij?

Milltain ondersteunt, met een team van ervaren trainers, organisaties bij de preventie van stress en het (her)vinden van werkgeluk op de werkvloer. Onze trainingen zijn gericht op leidinggevenden binnen bedrijven. Een burnout kost de organisatie al snel € 70.000.

Naast het financiele leed is het menselijk leed groot. Niet alleen voor de werknemer maar ook voor naaste collega’s die de klappen op moeten vangen. Voor je het weet zit je in een negatieve vicieuze cirkel.

Wil je een effectieve aanpak voor langdurig verzuim en het vergroten van werkplezier? (in plaats van continue brandjes te blussen).

Wij informeren je graag over onze trainingen: 

 

 

Over de schrijver
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Milltain en Meulenberg Training & Coaching. Samen met mijn team van trainers geven we stresspreventie trainingen binnen organisaties. Hiermee proberen we aan de voorkant te voorkomen dat er sprake is van ziekteverzuim door stress (of erger burnout). In onze blogs delen we alle onze kennis met leidinggevenden binnen bedrijven.
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies